Agripunk, Valea care luptă și rezistă
CINE SUNTEM?
Suntem Agripunk, organizație socială, non-profit, care a dus la închiderea unei ferme intensive de curcani „pentru carne” care trimitea spre abator o medie de 30.000 ființe la fiecare trei luni. Suntem localizațix în valea L’isola Ad Ambra, în provincia Arrezo, Toscana, Italia.
După închiderea fermei, am ocupat locația compusă din diferite clădiri, laboratoare și spații, grajduri și terenuri întinse pe 27 de hectare. Am creat un refugiu pentru foste animale „de fermă”, cât și spații pentru activități diverse de artizanat, sociale, culturale și educaționale.
Din 2015 existăm ca refugiu și spațiu social multispecii, după ce am stabilit un contract de închiriere cu proprietarul. La finalul celor 6 ani de închiriere, putem înainta o propunere de cumpărare. Dacă nu vom fi în stare să cumpărăm, vom fi evacuațx, atât noi cât și numeroasele animale care trăiesc aici (totul este explicat în articolul ăsta https://agripunkblog.blogspot.com/.../comunicato...?).
Lansăm deci campania #agripunkbenecomune pentru că Agripunk e a tuturor și pentru totx și trebuie să continue să existe!
În Valdambra ne mobilizăm pentru păstrarea felului nostru de viață și pentru împărtășirea acestuia asupra întregului teritoriu, unde sunt încă alte ferme care fac bani, literalmente, pe spatele altor subiectivități, care sunt imobilizate, legate, exploatate și ucise doar fiindcă fac parte din altă specie, diferită de a noastră.
Deja știm că agricultura animală intensivă e dăunătoare ecosistemelor și tuturor celor ce trăiesc pe planeta noastră. În plus, aceasta:
- contribuie major la creșterea gazelor cu efect de seră din atmosferă (precum amoniac, CO2 și altele), intensificând schimbările climatice
- otrăvește ecosistemele (atât râuri cât și păduri) prin descărcarea de deșeuri
- distruge mediul și peisajul cu traficul de greutăți mari și producția constantă de deșeuri de diferite tipuri
- încurajează răspândirea de zoonoze, care prin salturile de la o specie la cealaltă se transformă în epidemii, și pe care trebuie să le înfruntăm sistemic
- promovează o formă de discriminare și dominație față de celelalte specii care locuiesc pe planeta noastră, numită „speciism”
- face imposibilă și nesănătoasă viața, locuirea sau orice activitate în apropierea acestor ferme
- produce „alimente” nocive, folosind intensiv medicamente, antibiotice, antiparazitare și furaje modificate genetic pentru a păstra în viață animale în condiții de supra-aglomerare sau, în orice caz, în condiții incompatibile cu dreptul la libertate și cu nevoile caracteristicile etologice ale oricărei specii, inclusiv cea umană
- e incompatibilă cu dezvoltarea unei economii circulare bazate pe agricultura țărănească și tradițională, cu producțiile agricole de calitate, cu turismul și respectul față de mediu, mai ales în lumina faptului că agravează schimbările climatice și dezastrele ambientale ce rezultă după acestea
- descurajează venirea unor locatari noi și dezvoltarea altor activități
Faptul că ”Suntem fiecare animale, fiecare cu propriile caracteristici diverse” înseamnă că diversitatea care ne caracterizează nu trebuie folosită pentru a discrimina față de cine are dreptul să existe și cine nu, ci din contră, tocmai aceste diferențe sunt cele care ne unesc și ne permit să coabităm pe pământ.
CE POȚI FACE?
- Participă la campanie cu colectiva/asociația/ONGul tău sau individual trimițând un mail de participare până în 15 septembrie la agripunkbenecomune@riseup.net
- Participă la mail bombing între 17 septembrie și 17 octombrie. Ca răspuns la mailul tău, în 16 septembrie vom trimite textul și adresele pentru trimis.
- Puteți adăuga adresele consiliului din regiunea sau provincia voastră, pentru a cere ca teritoriile să fie eliberate de fermele intensive. Astfel ajungem cât mai departe și prin rețele locale!
- Puteți împărtăși apelul și campania mai multor persoane pentru a mări participarea!
- Participa la crowdfunding (IT11P0501802800000012165098 bic/swift CCRTIT2T84A int. Agripunk onlus causale "Agripunk bene comune" SAU vezi www.agripunk.com pentru Paypal). Agripunk e a NOASTRĂ și așa trebuie să rămână, contra oricărei evacuări.
Supraviețuirea multor specii depinde de puterea noastră colectivă de a face schimbări semnificative, dar știm că nu mai avem mult timp pentru a acționa.
Trebuie să ne audă, să ne audă clar și tare, că Agripunk rezistă și că nu ne mulțumim cu închiderea unei singure ferme. Singura fermă acceptabilă e aceea închisă!
Să acționăm! Începem de aici.